SGK İŞ VE İŞÇİ MEVZUATINA GÖRE BAZI HATIRLATMALAR
-İşçilerin ücret ödemelerinin (Net asgari ücret 8.506 TL yani 7.000 TL’ nin üzerinde olduğundan) artık elden değil banka hesaplarına yapılması gerekmektedir.
-İşçilerinizin işe giriş tarihlerini işçi işe başlamadan EN GEÇ 1 GÜN ÖNCE, İşe yeni başlayacak kişi için önce olması gereken evrakları tamamlatın, iş sözleşmesini yapın, işe girişini yaptırın ondan sonra işe başlatın. İşçilerin işten çıkış tarihini OLAY TARİHİNDE muhasebeye bildiriniz. İşe giriş bildirgesinin zamanında SGK ya verilmemesi halinde cezası (2023 yılı için) brüt bir asgari ücret yani 10.008 TL dir. İşten çıkışın zamanında bildirilmemesi halinde 1.000 TL İdari Para Cezası (İPC) olacaktır. Ayrıca işyeri dosyasının zamanında açılmaması, Ssk işyeri dosyasının zamanında açılmaması gibi durumlarda Asgari ücretle ilişkili İPC ları kesilmektedir.
· - Firmanızda çalışan kişiler için her ay sonu sizlere tarafımızdan;
* Ücret bordrosu(Toplu Bordro)
* Kişilere özel ücret hesap pusulası
* SSK hizmet listesi
* SSK prim ödeme tahakkuk fişi gönderilmektedir.
Bu ücret hesap pusulalarını işçilerin kendilerine imzalatıp dosyasında saklanmak üzere muhasebeye geri göndermeniz gerekmektedir. İleride doğabilecek şikayet ve incelemelerde işçinin imzalamadığı ayki bordrolarında, ücretini almadığı yorumuna yol açabileceğinden, bordroları siz imzalamayın. Ayrıca Ücret hesap pusulası düzenlememenin cezası vardır.
-İşe aldığınız işçilerin mutlaka PERSONEL ÖZLÜK DOSYASINI imzalalatınız ve gerekli olan belgeleri (ikametgah, nüfus cüzdan fotokopisi, diploma örneği, adli sicil kaydı, vukuatlı nüfus cüzdan örneği, sürücü belgesi, ustalık ve kurs belgesi, sağlık raporu ve 2 adet fotoğraf ) tamamlatınız. Personel özlük dosyası düzenlenmediği zaman 9.303 TL (2023 yılı için) idari para cezası kesilmektedir.
- İş güvenliği firması ile mutlaka çalışın ve iş güvenliği tedbirlerini alınız.
- Asgari ücretten farklı ücret alanlar varsa muhasebeye bildirin ona göre düzeltelim ve ancak ödenecek ssk+stopaj tutarları da aldığı ücrete göre artar.
-Sigortalı çalışanınız varsa her ay muhasebeden gelen Sigortalı Hizmet Listesini, İşyerinde uygulanan ASGARİ ÜCRET yazısını, görünür bir yere asınız ve bordroyu çalışanlarınıza imzalattıktan sonra dosyalarına takmak için geri gönderiniz.
-İşten çıkacak kişilerde, istifa dilekçesi mutlaka alınmalı, ibraname, işten çıkış evraklarının imzalanması ve çıkış işleminin yapılabilmesi için işten çıkacak kişiyi muhasebe büromuza gönderiniz.
-İşçi kendi isteğiyle işten ayrılırsa (ilgili dilekçe ve evrakları imzalayarak) ihbar ve kıdem tazminatı alamaz. İşveren çıkartacaksa 1 yıl ve üzeri çalışanlara her yıl için 1 brüt ücret kıdem tazminatı ödemelisiniz. 6 aya kadar çalıştırıp çıkardığınız işçilere 2 haftalık ihbar ücreti ödemelisiniz veya işten çıkarmadan 2 hafta önce yazılı bildirim yapmalısınız. 6 Ay -1.5 yıl arası çalışanlarda bu süre
4 haftadır.
- İşletmenizde çalışanlar rapor alırlarsa hemen muhasebeye bildirin, sistemden onaylanmazsa İdari para cezası kesilmektedir.
- İş kazası olması durumunda aynı gün içinde bilgi veriniz.
-İstifa eden işçilerden İSTİFA ve İBRA DİLEKÇESİ alınız, İşçi çıkarmalarda işten çıkarılan işçi kusurlu ise (işe geç gelme,işe gelmeme,hırsızlık, taciz v.b) durumu mutlaka tutanakla tespit edip çıkarılan işçiye ve şahitlere imzalatıp bu durumu mutlaka Mali MÜŞAVİRİNİZE bildiriniz.
- YILLIK İZİN HAKKI : 1 yıldan 5 yıla kadar çalışanlarda yıllık 14 iş günü, 5 - 15 yıl arası çalışanlarda yıllık 20 iş günü ücretli izin hakları vardır. Bu izin 5 yıl içinde kullandırılabilir veya ücreti ödenebilir.
- Çalışan işçileriniz için asgari ücretli çalışıyor ve Asgari ücretten SSK’sını ödemekteyseniz, bankalara o kişinin kredi alması için, farklı (yüksek tutarlı) bordroları vermek veya bizden verilmesini talep etmeyiniz. Bu durum sizin aleyhinizedir. Bordro bankaya verildiğinde banka, T.C Kimlik numarasından, o kişi için asgari ücret yatırıldığını görmekte ve bu durumu SGK’ ya bildirmek durumundadır. Kurum, Tespit anında geriye dönük SSK ve vergi farklarını sizden gecikmeli alabilirler, Ayrıca o çalışan işçiniz, işten çıktığında (vereceğiniz bordrodaki gibi) tazminatının da yüksek tutarda hesaplanıp ödenmesini isteyebilir.